maanantai 7. toukokuuta 2012

Voisarvet/ Croissantit

Kaikkien näiden ihanien imellyksien välissä tulee joskus tarve saada jotain itsetehtyä, hyvää, suolaisempaa. Voisarvia en ole koskaan aiemmin jaksanut rueta itse tekemään, koska olen hieman epäröinyt kaulimisia ja voin lisäämistä. Mutta nyt päätin testata. Ja helppoa tämäkin, suosittelen testaamaan :)
Paistetaan 225-250 asteessa. Ohjeesta tulee n. 10-15 sarvea (määrä riippuu sarvien koosta). Omassa kokeilussani tuli 4 julmetun suurta sarvea ja 6 hiukan normaalimman kokoista :)


Taikina:
1 pss kuivahiivaa
3 dl lämmintä vettä (katso kuivahiivapaketin kyljestä asteohje)
1 tl suolaa
1 muna
8 dl vehnäjauhoja
Lämmitä vesi oikean lämpöiseksi. Lisää sekaan suola, kuivahiiva, muna ja sekoita. Lisää jauhot vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa niin kauan että irtoaa reunoista. Nosta taikinamöntti jauhotetulle leivinpöydälle. Kaulitse suorakulmion muotoinen, n. ½cm:n paksuinen levy.

Väliin:
130 g jääkaappikylmää voita
Ota voista ohuenohuita siivuja ja asettele ne kaulitun taikinalevyn toiselle puolelle. Kun koko voimäärä on toisella puolikkaalla, käännä toinen puoli taikinasta voilla täytetyn päälle. Painele reunat kiinni ja kauli tasaiseksi, n.1cm:n paksuiseksi, suorakulmion malliseksi levyksi. Taittele levy 3osaan ja laita n.15minuutiksi jääkaappiin jähmettymään. Kun taikinalevy ollut 15 min. jääkaapissa, ota se uudestaan käsittelyyn ja kauli taas suorakulmion muotoon, n. 1cm:n paksuiseksi. Taittele taas kolmeen osaan ja laita vielä jääkaappiin. Ota 15min. kuluttua taikina jääkaapista ja kauli se vielä kerran suorakulmion malliin ja n.1cm:n paksuiseksi.
Sen jälkeen jaa taikinalevy 2osaan. Kauli eka osa ½cm:n paksuiseksi ja leikkaa siitä kolmion mallisia palasia. Kun olet tehnyt ekasta osasta sarvet, tee sama toiselle osalle ja leivo nekin sarviksi edellisten tapaan.

Voitelu 1:
Sulata ensimmäistä voitelua varten n.3 rkl voita. Voitele kolmiot sulalla voilla ja kierrä ne rullalle, aloittaen leveämmästä päästä kohti kärkeä. Laita sarvet uunipellille. Kohota n.30 minuuttia leivinliinan alla.

Voitelu 2:
Juuri ennen uuniinlaittoa voitele sarvet vielä 1 kananmunalla. Paista sarvia 225-250asteessa (uunista riippuen) n. 10-12 min, kunnes ovat kauniin ruskeita.

Vinkki:
Onnistuneet sarvet ovat ilmavia ja kevyitä. Ellei ohjeen mukaan onnistunut, lisää taittelu- ja kaulintakerroksia. Valmiit sarvet voi nauttia sellaisinaan tai täyttää joko suolaisella tai makeammalla täytteellä. Oikeaa tapaa täyttää ei varmasti ole, testaa oman makumieltymyksesi mukaan, niin löydät sopivan :)
Tällaisia, paremman näköisiä tulee kun annat taikinan seistä, kelmuun käärittynä, 5tunnin ajan jääkaapissa. Ja muistat vielä kohottaa ennen paistamista (ensimmäisen kerran tehdessäni, unohdin kohottamisen :D)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti