sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Äidille kukkakakku

Äitini sanoi että mitään lahjaa ei sitten saa laittaa hänelle äitienpäivänä. Ei, enhän minä lahjaa ajatellutkaan, vaan kakkua! :) Äitini on viherpeukalo, kesäisin hänellä on niin kaunis piha, jossa kukkii jos jonkinmoista kukkasta ja hyötykasveja. Joten kukkakakku olisi oiva "lahja" hänelle.
Idean tähän kakkuun nappasin Kinuskikissalta, mutta työstin siitä omiin tarpeisiini osuvaa. Tosin suunnittelu ei olisi ollut pahitteeksi.. tästä huomaakin että suunnittelu jäi puolitiehen koristelun osalta :D Mutta äitini piti tästä kyllä, tai kaiketi äidit pitävät aina ja osaavat näytellä luontevasti vaikkeivät pitäisikään :)



Pohja:
150 g voita
3 dl sokeria
1½ dl perunajauhoja
1½ dl kaakaojauhetta
2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 dl kädenlämpöistä maitoa
Ota halkaisijaltaan 22-24 cm irtopohjavuoka, voitele ja korppujauhota. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota kaikki aineet esille. Laita vuokaan huoneenlämpöinen voi (voit myös pehmentää voita hiukan mikrossa) ja sokeri ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne voi-sokerivaahtoon vuorotellen lämpimän maidon kanssa. Vatkaa tasaiseksi. Kaada vuokaan ja laita uuniin paistumaan. Paista n. 40-50min. Kokeile tikulla kypsyyttä, jos taikinaa tarttuu tikkuun, jatka paistamista vielä hetki.
Kun kakku paistunut, ota uunista ja anna jäähtyä ennen vuoasta irroittamista.

Täyte:
2 dl vispikermaa
2 dl pakastevadelmia
4 liivatelehteä
sokeria
Laita liivatteet likoamaan. Laita vadelmat kattilaan ja kuumenna samalla vispilällä sekoittaen, jotta marjat rikkoontuvat. Nostele lionneet liivatelehdet kuuman vadelmaliemen sekaan ja sekoita. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kun vadelmamössö on jäähtynyt, sekoita se kermavaahdon sekaan. Lisää tarvittaessa sokeria oman maun mukaan.

Täyttäminen:
Leikkaa kakku 3osaan. Laita irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille kelmua, laita päällimmäiseksi tuleva kakkupohjan pala vuokaan alimmaiseksi, kostuta ja nostele täytettä päälle. Sen jälkeen seuraava kakkuviipale ja kostutus sekä täytettä. Ja sitten viimeinen kakkupala ja kostutus. Kääri kelmun reunat kakun päälle ja laita jääkaappiin odottamaan kuorrutusta. Anna täytteen hyytyä mielellään seuraavaan päivään asti.

Sokerikreemi:
125 g voita
250 g tomusokeria
Notkista sähkövatkaimella ensin voi. Lisää sen jälkeen tomusokeri 2erässä. Ja vatkaa tasaiseksi. Ennen kreemin levitystä kakun päälle, käytä kreemiä hetki mikrossa. Siten on notkeampaa ja helpompi levittää kakun päälle. Levitä kreemiä myös reunoille ja yritä tehdä kreemikerroksesta mahdollisimman tasainen.
Laita hetkeksi jääkaappiin odottamaan kuorrutteen asentamista.

Kuorrute:
22 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuun riittää nipin napin 250 g vaahtokarkkimassaa. Ripottele pöydälle tomusokeria ja kaulitse massa riittävän isoksi, varo kuitenkin ettet kauli liian ohueksi, jolloin repeilee helpommin. Nosta kaulinta apuna käyttäen kaulittu massa kakun päälle ja aloita siloittaminen päältä. Painele ja siloita myös reunat ja leikkaa ylimääräinen reuna pois.

Koristelu:
250 g sokerimassaa
pastavärejä (esim. punainen ja keltainen)
Leikkaa massa 3osaan, ota yksi osa heti käsittelyyn ja laita kaksi muuta minigrippussiin odottamaan vuoroaan. Ota cocktailtikkuun purkista hieman väriä ja pyyhkäise väri tikusta massapalaan. Taittele massapalaa käsissä niin että saat värin leviämään koko palloon. Kun koko massapala on värjätty, laita se odottamaan pussiin ja ota seuraava pala käsittelyyn. Punaisella ja keltaisella saat 1punaisen pallon, 1keltaisen ja 1oranssin. Kun kaikki 3palaa on värjätty, ota yksi pala ja kauli se ohueksi ja ota siitä ympyrämuotilla ympyröitä. Liimaa ne kakkuun käyttäen joko pikeeriä tai vaikka koristelugeelejä. Aloita palasten lisääminen reunoilta ja siirry kerroksittain kohti keskustaa. Voit myös sekoittaa eri väreistä jääneet ympyröiden reunat, jotta saat myös keskustaan riittämään koristelun. Viimeistele kukan terälehtien reunat käyttämällä joko pikeeriä tai koristelugeelejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti