torstai 3. toukokuuta 2012

mmmm..Marengit


Marengit ovat minun lempiherkkua, kaiken muun hyvän herkun lisäksi :) Löysin uudesta Leivotaan-lehdestä kaksi mielenkiintoista marenkileivosohjetta. Ensi alkuun päätin että testaan molempia, mutta taas innostuin muokkaamaan ja soveltamaan, joten tein mukaillen molempia ohjeita, yhden omanlaiseni ohjeen. Minun perinteiset marenkini ovat niinkin helppoja kuin valkuaiset ja tomusokeri vatkataan kovaksi vaahdoksi ja pellille lusikoidaan pieniä kökkäreitä, joita 100asteen uuninlämmössä sitten kovetetaan (uuniosiossa menee kauiten).
Nämä uudet kokeilut olivat kyllä taikinaosuudeltaan ihan yhtä helppoja, mutta tällä kertaa pursotin muffinssivuokiin taikinan.

Marenkitaikina:
7 munanvalkuaista
3½ dl tomusokeria
pari veitsenkärjellistä punaista pastaväriä/ jokunen tippa nestemäistä karamelliväriä
Vatkaa valkuaisia hetki ennen kuin lisäät tomusokerin. Vatkaa tomusokerin kanssa ilmavaksi vaahdoksi ja lisää vatkauksen loppupuolella väriaine, vatkaa vielä, jotta koko massa värjääntyy tasaisesti. Vaahto on valmista, kun käännät taikinakulhon ylösalaisin ja mitään ei valu kupista pois.
Lusikoi kokkareiksi pellille tai pursotinpussiin ja pursota suoraan pellille tai pursota muffinssivuokiin.

Paista uunissa 130asteessa koosta riippuen n.30-60 min. Voit koettaa välillä ovatko valmiita, valmis marenki on kevyt ja kovakuorinen. Uunissa ollessaan marengin pinta tuntuu vielä hieman pehmeältä, mutta jos marenki on jo kevyen ja ilmavan oloinen, voit ottaa pois uunista. Hetken huoneenlämmössä jäähtynyt marenki on kovakuorisempi kuin uunissa.
Isot muffinssivuokiin pursotetut marengit voit halkaista veitsellä pohja- ja lakkiosaan ja täyttää ne vaikka pelkällä kermavaahdolla. Itse käytin lätyille tekemääni vaahtoa näiden koetäyttämiseen.
Tässä ohje:
2 dl vispikermaa
ripaus sokeria
1 prk maustettua rahkaa Kuningatar
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja vatkaa tasaiseksi, lisää tarvittaessa sokeria.
Lusikoi pursotuspussiin, voit käyttää niin kakun kuorrutteena kuin marenkien täytteenä tai vaikka normikerman sijasta lättyjen kanssa. :)

Vinkki!!
Marengit voit täyttää valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa. Mutta jos haluat leivosten olevan rapsakoita, täytä ne vasta hetki ennen tarjoilua. Jääkaappisäilytyksessä marenki imee täytteestä ja ympäriltään kosteutta ja pehmenee. Täyttämättöminä marengit säilyvät lähes iäti, jollei herkkusuut napsi kaikkia ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti