tiistai 8. toukokuuta 2012

macarons-leivokset

Kerrankin olen aallon harjalla testaamassa aivan uusia tuulia :) Kovasti on ollut lehdissä, eri blogeissa, tv:n ruokaohjelmissa puhetta ja testauksia macaronsleivoksista. Siksipä minäkin päätin testata. Yllättävän helppotekoisia! Ja hyvin vähän aikaa vieviä.


Taikina:
3 munan valkuaista
½ tl suolaa
3 rkl siro hienoa sokeria (on vielä hienompaa kuin normi taloussokeri)
160 g kuoretonta mantelijauhetta
3½ dl tomusokeria
(elintarvikeväriä)
Laita ensin uuni lämpenemään 120-150 asteeseen (paistoasteet riippuvat aina uunin tehoista). Sen jälkeen valmistele pursotinpussi, jotta massa on sinne helppo kaataa. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Erottele keltuaiset valkuaisista ja (säästä keltuaiset, voit käyttää niitä vaikka lettujen tekoon/kakkuihin/voiteluun/ tms.) laita valkuaiset vatkauskulhoon, lisää sekaan suola ja vatkaa sen verran että ilmavoituu.
Sitten lisää koko ajan vatkaten sokeri, ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa kiiltäväksi, joustavaksi vaahdoksi. Tässä vaiheessa voit lisätä värin. Jos käytät pastavärejä, veitsenkärjellinen väriä riittää, jos haluat haaleamman väristä, laita väriä vieläkin vähemmän. Sekoita sen verran että väriä on koko massassa.
Lisää kuivat aineet. Sekoita nuolijalla tasaiseksi. Valmis massa on notkeaa. Kaada pursotuspussiin, leikkaa pussin nokka auki ja pursota pellille pieniä "läjiä". Jätä läjien väliin tilaa, koska leviävät jonkin verran. Tee hyvin pieniä läjiä!! Koska leivosten kuuluu olla pieniä suupaloja ja massa leviää.
Paista leivoksia uunissa n.10-15 min. Irrota varovasti leivinpaperista ja anna jäähtyä. Tee täytemassa.

Täyte:
100 g valkoista suklaata sulatettuna
100 g maitorahkaa
Sulata suklaa, anna sen jäähtyä hieman ennen kuin lisäät sen maitorahkan sekaan. Sekoita täyte tasaiseksi. Laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Hieman jähmettynyt massa pysyy paremmin pienten leivoksien välissä.
Laita täytettä leivoksen tasaiselle puolelle ja paina toinen leivos täytteen päälle. Halutessasi voit vielä koristella. Pyörittele nonparelleissa niin että täytteeseen tarttuu koristeita.

Vinkki:
Pelkät leivoskuoret säilyvät, kuivassa säilytettynä, jokusen kuukauden. Mutta täytettyjä kannattaa tehdä sen verran kuin on syöjiä. Ja täyttää ne vasta hetki ennen tarjolle laittamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti