perjantai 11. toukokuuta 2012

kaurasämpylät

Hankittuani uudet apulaiset, leivänkin leivonta on hauskaa :) Niinpä ryhdyin sämpylöiden tekoon. Tämä resepti on vuosien takaa, opiskeluajoiltani, silloin tuli paljon itse leivottua, leipää varsinkin.


Taikina:
5 dl lämmintä vettä
2 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 dl ruokaöljyä
2 dl kaurahiutaleita
n.1 litra vehnäjauhoja
Laita lämmin vesi kulhoon, lisää kuivahiiva, sekoita. Lisää suola, sekoita. Lisää ruokaöljy, sekoita. Sekoita ja ripottele kaurahiutaleet koko ajan sekoittaen joukkoon. Ryhdy lisäämään jauhoja pienissä erissä. Jauhomäärä ohjeessa on "noin" määrä, tarkasti en pysty sanomaan, kun itse kippaan suoraan jauhopussista ja seuraan milloin taikina näyttää hyvältä. Lisää jauhoja sen verran, että taikina vaivattaessa irtoaa kulhon reunoista. Varo lisäämästä liikaa, jolloin saat taikinasta kuivaa ja sämpylöistä liian tiiviitä.
Kun olet lisännyt tarvittavan määrän jauhoja, levitä kulhon päälle leivinliina ja laita kulho vaikka hellan päälle, josssa on hieman lämpimämpää ja taikina kohoaa nopeammin. Laita uuniin asteita 200-225 ja napsauta lämpenemään. Anna taikinan kohota suurinpiirtein 2kertaiseksi. Sen jälkeen ota taikina pöydälle ja vaivaa vielä hetki, jaa kahteen osaan. Leivo ensimmäisestä palasta pitkä pötkö ja leikkaa se paloihin. Paloja ei tarvitse pyöritellä käsien välissä palloksi. Jos taikina on löysää, voit vain nostaa palaset pellille leikkauspinta ylöspäin. Jos taikina tiiviimpää, voit tasotella leikkauspintaa hieman tasaisemmaksi taputtelemalla.
Anna sämpylöiden kohota ennen uuniin laittoa.

Vinkki:
Jos haluat sämpylöihin kiiltävän pinnan, voit voidella ne munalla. Erilaisia variaatioita saat lisäämällä taikinaan eri jauhoja kaurahiutaleiden tilalle tai ripottelemalla pinnalle, ennen paistamista, vaikka juustoraastetta, erilaisia siemeniä tai vaikka yllämainitun ohjeen mukaan tehtyjen päälle kaurahiutaleita.
Voit myös käyttää ylimääräiseksi jääneen puuron lopun taikinassa. Silloin kannattaa ensin laittaa puuron jämä kulhoon, lisätä siihen lämmintä vettä sen verran että puurosta tulee velliä. Jollet omista yleiskonetta, on tässä hyvänä apuna sähkövatkain. Kun olet vellivaiheessa, lisää hiiva, suola, öljy ja sekoita ja sen  jälkeen lisää jauhoja sen verran että saat taikinasta leivottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti