tiistai 18. syyskuuta 2012

Halloweenin piparkakkurakennelma

Kirjastosta lähti mukaan kirja, jossa oli aivan mahtavia ohjeita ja kaavoja erilaisiin piparkakkutaloihin. Kotona löytyi pakastimesta piparkakkutaikinaa, joten tuumasta toimeen siis.

Tämä malli sopii mielestäni hyvin Halloween juhlien tarjottavaksi tai esimerkiksi täytekakun ja jätskin sijasta lasten merirosvojuhlien tarjottavaksi. Miksi säästää piparileipomukset pelkästään jouluun? Kaupasta saa ympäri vuoden piparkakkutaikinaa pakastealtaasta (jollei siis itse jaksa taikinaa tehdä), joten miksipä ei leipoisi silloin tällöin muulloinkin siitä jotain :)Tätä mallia varten tarvitset:
500g valmista piparkakkutaikinaa
kaulimen
jauhoja
erilaisia muotteja (lepakko, haamu, kissa, jne jne..)
pääkalloluolan hahmotelman (minä tein kaavat suoraan kirjasta: piparkakkutalot, kirjoittanut Ylva Norman ja Eva Grane)
veitsen, jolla leikkaat kaavoja myöten
tomusokeria
elintarvikevärejä (musta) (minä käytin myös pastavärejä syventämään värejä, mustaan mustaa ja valkoiseen valkoista)
kovia karkkeja murskattuna silmien ja nenän aukkoa varten

Laita uuni lämpiämään 200asteeseen. Murskaa karkit muovipussin sisällä esim. vasaralla. Leikkaa kaavat. Kauli taikina ja ota siitä ensin luolan palat (säästä reunat). Kun kaikki luolaan tarvittavat palaset on leikattu, tee lopusta taikinasta alusta (säästä edelleen reunat). Ja lopuista voit tehdä aiheeseen liittyviä koristeita.
Leikkaa luolan etukappaleeseen silmät ja nenäaukko, lusikoi aukkoihin karkkimurskaa. Paista 200 asteessa kaikki osat. Anna osien jäähtyä kunnolla, varsinkin karamelli-ikkunalliset, ennenkuin aloitat irrottamaan.

Jäähtyneet osat voit koristella mielesi mukaan tomusokerikuorrutteella ja karamelleilla/nomparelleilla tms.
Kun koristelut kuivuneet, voit aloittaa kasaan liimaamisen. Se onnistuu parhaiten sulattamalla sokeria ja liimaamalla osat sulaneella sokerilla yhteen. Varovaisuutta, sokeri on tulisen kuumaa!!

Herkullisia kemuja!!

tällaisia koristeita minä lisäsin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti