maanantai 25. maaliskuuta 2013

Marenkipursotuksia

Eräänä iltana mieleni teki makeaa. Pidän paljon marengeista ja niinpä päätin niitä tehdä. Kananmunan keltuaisen ja valkuaisten erottelussa testasin aiemmin facebookissa pyörinyttä videonpätkää, jossa ne eroteltiin limupulloa apuna käyttäen. ja täytyy todeta, että keino tepsi hyvin.

Tein ihan normaalin marenkimassan, josta otin 3 eri kulhoon massaan ja värjäsin kunkin (vaaleanpunainen, norsunluun valkoinen, vaalea vihreä).
Erilaiset pursotukset kiinnostavat minua ja päätin toteuttaa niitä tässä samalla. Massat pursotinpusseihin ja hommiin :)

Tein lehtityllalla pieniä lehtiä, tähtityllalla erilaisia tähtiä ja kippuroita. Mutta lehdet onnistuivat parhaiten :)
Inspiraation ja innostuksen huvetessa pursottelin loput vain minimuffarivuokiin.
Kuivatus uunissa.

osaa näistä voi käyttää leivonnaisten koristeena ja osan voi vain napostella :)

Barbikakku

Kummityttöni synttäritoive oli barbikakku.
Olin aiemmin tilannut liilaa sokerimassakuorrutetta ja siinä alkoi viimeinen käyttöpäivä lähestyä, joten käytin sen tähän kakkuun. Ensimmäinen barbikakkuni, itse en kovin pitänyt ulkonäöstä, huoliteltu kun ei ollut, mutta maku oli aivan ihana :)

Tein 2 eri kokoista pohjaa ja värjäsin ne pastaväreillä. Päällimmäinen, pienempi kakkupohja oli liilan värinen ja alempi, isompi oli vaaleanpunainen. Värjäyksen suoritin siten, että tein kakkupohjataikinan ihan normaalisti ja valmiiseen taikinaan sekoitin tippa kerrallaan väriä, kunnes väri oli mielestäni oikeanlainen. Sitten vain normaali paistaminen. Pohjat kannattaa tehdä päivää ennen täyttämistä.

Täytteenä oli vadelmamousse.

Tässä kakussa on täysimittainen Barbi sisällä.








sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Koiran keksit

Perheeseemme on tullut uusi jäsen, pieni hauvavauva, nimeltään Lumo. Siitäpä siis inspiraatio kehitellä resepti koiran kekseihin :)

Ohje:
1½ dl riisijauhoa
½ dl vehnäjauhoa
2 rkl kuivattua minttua
2 rkl kuivattua persiljaa
1 kana-/lihaliemikuutio raastettuna
n. 2rkl öljyä
vettä
auringonkukansiemeniä

Laita kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää öljy ja vesi (vettä sen verran että saat muotoiltua taikinamöykyn). Jauhota pöytä ja kauli taikina, ota muotilla keksejä. Keksit eivät kohoa tai leviä uunissa, joten voit asetella ne melko tiiviisti pellille. Ripottele keksien päälle vielä auringonkukansiemeniä.
Paista 200 asteessa sen verran että kuivuvat. Anna keksien jäähtyä pellillä ennen kuin laitat ne tiiviiseen keksipurkkiin.



torstai 20. joulukuuta 2012

Piparikupposet

Taikina:

200 g voita huoneenlämpöisenä
2½ dl sokeria
1½ dl siirappia
2 munaa
1 L vehnäjauhoja
2 tl soodaa
1 pss piparkakkumaustetta

Paloittele margariini kulhoon, lisää sokeri. Sekoita. Kuumenna siirappi kiehuvaksi ja kaada margariinin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää mausteet. Sekoita sooda pieneen määrään jauhoja ja lisää taikinaan, sekoita. Lisää jauhoja pienissä erissä. Sekoita taikina tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin. Anna levätä seuraavaan päivään asti.

Leivo taikinasta tavallisia pipareita, paista ne 200 asteessa 5 min.
TAI
Leivo taikinasta piparikuppeja:
Kauli taikina, ota pyöreä muotti, joka on vähän muffinssipellin muffinssikuoppaa leveämpi halkaisijaltaan. Ota muotilla pyörylät taikinasta ja painele taikinaympyrä voidellun muffinssivuoan koloon tiiviisti. Täytä jokainen kolo pellillä. Ota foliosta neliöitä ja painele ne taikinan päälle, kupin muotoon. Täytä foliokupit riisillä. Laita pelti uuniin 200 asteeseen 10 minuutiksi. Kun 10 min kulunut, ota vuoka pois uunista, irrota varovasti foliokupit (säästä riisi mahdollista seuraavaa kertaa varten). Laita pelti vielä 5 minuutiksi uuniin. Anna valmiiden kuppien hieman jäähtyä, ennenkuin irrotat ne pelliltä.
Tee kupeille kannet käyttämällä hiukan pienempää pyöreää muottia. Voit myös pyöritellä taikinasta nupit kansiin. Paista nämä 200asteessa, n.7min. Anna jäähtyä.

Koristele tomusokerikuorrutteella, jota voit värjätä pastaväreillä/muilla elintarvikeväreillä. Nonparellit ja koristekuulat ovat oiva lisäkoriste sekä sokerimassasta muotilla otetut kuviot :)

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Gluteenittomat piparkakut


Taikina:
3 munaa
4 dl sokeria
1 dl siirappia
400 g voita
1 pss piparkakkumaustetta
3 tl soodaa
3 dl perunajauhoja
8-9 dl gluteenittomia jauhoja

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta rasva, siirapi ja mausteet, sekoita muna-sokerivaahtoon. Sekoita sooda pieneen määrään jauhoja ja lisää seokseen. Sekoita keskenään perunajauho ja gluteeniton jauho (laita gluteenitonta jauhoa aluksi puolet määrästä) ja lisää seokseen, sekoita tasaiseksi. Lisää gluteenittomia jauhoja jos näyttää liian löysältä. Taikinan pitääkin olla melko notkeaa. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään asti.
Ota köntti taikinaa ja kauli jauhotetulla alustalla levyksi, ota piparimuotilla pipareita ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 200 asteessa n.5 min.

HUOM! Ole huolellinen että työvälineet ja alustat ovat varmasti puhtaita. Gluteenittomien pitää olla taatusti gluteenittomia!

Taikina on helpompi leivottava kuin tavallinen piparitaikina ja tuplasti paremman makuisia pipareita tulee kuin tavallisesta taikinasta :)

tiistai 4. joulukuuta 2012

Porkkanalaatikko


3 kg  porkkanaa
6 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl puuroriisiä
4½ dl kermaa
2 dl vettä
2½ dl porkkanamehua
3 munaa
5 rkl siirappia
suolaa
mustapippuria
pippurisekoitusta pippurimyllystä
korppujauhoja
voita

Kuori porkkanat, aja ne mehulingon läpi, jotta saat porkkanamössöä ja porkkanamehua. Laita vesi kiehumaan kattilaan, lisää suola ja puuroriisit, keitä sen verran että vesi imeytyy riiseihin. Riisin kiehumista odotellessa, sekoita porkkanamössön sekaan: kerma, vesi, porkkanamehu, siirappi, munat ja mausteet. Lisää lopuksi riisit, sekoita tasaiseksi. Voitele vuoat ja annostele massa vuokiin. Ripottele päälle korppujauhoa ja lopuksi pieniä voinokareita. Laita uuniin, ensin 175 asteessa n.tunnin ja sitten 200 asteessa n.15min.

Herrkullista :)



torstai 1. marraskuuta 2012

kotitekoisen jugurttijäätelön perusohje

Kirpparilta löysin hyvin huokealla hinnalla kotikeittiön jäätelökoneen. Pitihän se ostaa ihan kokeilumielessä ja testata heti :) Söin pari päivää sitten Arnoldsissa frozen jugurttia, oli paljon parempaa kuin jäätelö! Joten etsin tietysti ohjetta, joka oisi kehiteltävissä lähellekään samanlaiseksi.
Tällaista sitten päädyin testaamaan.

2 keltuaista
1 tl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
2 dl makuainetta (esim. marjat, pähkinät, suklaa, keksimurut, jne. jos käytät vaikka kinuskikastiketta/sulatettua suklaata, laita juoksevampaa ainetta vain 1dl)
1 dl kuohukermaa
2 dl maustamatonta jugurttia

Vatkaa kerma, vaniljasokeri ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää makuaine ja sekoita. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää jugurtti, sekoita tasaiseksi. Yhdistä vaahdot ja kippaa koko seos jäätelökoneeseen. Laita kone pyörittelemään massaa n.40minuutiksi.
Syö tai vaikka pakasta :)

Minä tein koekerralla mustikka-jugurttijäätelöä. Herrrkullista, paljon parempaa kuin kaupan jäätelöt! :)

Minä laitoin loput herkusta puhtaaseen karkkilaatikkoon ja pakastimeen.